Review Filem Imaginur

07/03/2023 by No Comments

Review Filem Imaginur ini Cik Min tulis sebagai tanda menyokong industri perfileman Malaysia. Ulasan ini MUNGKIN MENGANDUNGI SPOILER jadi tuan puan digalakkan menonton terlebih dahulu sebelum (menyambung) baca review ini.

Review Filem Imaginur
Sumber gambar Malay Mail

Sumber daripada MalayMail ini telah mencapai kutipan RM3 juta dalam masa kurang satu minggu ditayangkan di pawagam seluruh Malaysia.

Review Filem Imaginur

Cik Min pergi tengok di pawagam bila tengok di Tik Tok kebanyakan orang yang share cakap filem ni best. Satu sebab terpengaruh dengan review. Satu lagi sebab suka kat Beto Kusyairi ni kalau berlakon memang menjadi.

Tapi bila dah mula tengok filem ni, saya suka pula tengok Diana Danielle berlakon. Hampir kesemua babak yang Diana buat, menjadi! Pakej lah suka tengok Beto, tersuka kat Diana. Ada lagi pelakon lain macam Nadiya Nisaa sebagai Isma adik Beto. Nama-nama seperti Afdlin Shauki, Dato Rahim Razali, Fatimah Abu Bakar, Meor Hashim Takahara Suiko, Ruzana Ibrahim, Pekin Ibrahim dan Anas Ridzuan – mungkin familiar untuk peminat filem tanahair.

Sinopsis Filem Imaginur

Sebelum tengok filem ni, Cik Min dah baca dah sinopsis. Tapi masa dalam panggung tu, saya betul-betul menghayati setiap jalan cerita sampai lupa dah cerita ini tentang apa. Manusia mudah lupa betul!

Filem Imaginur diarahkan oleh Nik Amir Mustapha. Menurut satu sumber yang Cik Min baca, filem ini memulakan pengambaran pada awal tahun 2020. Apabila pandemik bermula, pengambaran terhenti dan disambung semula pada penghujung 2020. Lokasi awal pengambaran ialah di Jepun namun digantikan dengan lokasi di Perlis.

Filem Imaginur ini bermula dengan Beto sebagai Zuhal di stesen MRT. Sebuah kemalangan berlaku kepadanya dan cerita berlangsung beberapa kali dengan beberapa scene. Masa Cik Min tengok filem ni, orang yang duduk sebelah saya suka komen kuat-kuat. Bila orang komen kuat-kuat dalam wayang, terganggu malah terpengaruh jugalah mood dan emosi kita ketika itu.

Cerita ini tentang Zuhal yang menjalani proses hinopsis dalam memulihkan ingatannya.

Tersirat Dalam Filem Imaginur

Ulasan Filem Imaginur ini adalah pendapat peribadi Cik Min yang tiada ilmu rasmi tentang penyakit mental. Kalau bercakap tentang emosi bolehlah sikit-sikit.
Zuhal bertemu dengan Nur dalam satu peristiwa. Mereka selesa dan bahagia bila bersama.

Beberapa dialog yang kuat dan meninggalkan kesan dalam filem ini.
Antara yang Cik Min ingat dialog ayah Zuhal “Kalau kita ni ujud sebab orang lain nampak kita, maknanya kalau orang tak nampak kita, kita ni tak ujud lah?”

Ayat sesimple “Jangan takut Hal, pada akhirnya, hidup nikita bawa benda yang penting je dengan kita, mustahil nak bawa semua ..” memberikan kesan terfikir-fikir buat kita penonton.


Cik Min tulis tentang Review Filem Avatar : The Way of Water di sini.

Plot twist Filem Imaginur

Di kala penonton pun macam dalam hinopsis dan tak tahu yang mana betul yang mana satu salah, masa itulah plot twist tiba. Seisi panggung jadi diam. Cik Min yang tak plan nak menangis pun tak perasan menitiskan air mata. Bukan sebab sedih tapi perasaan bercampur baur. Filem Imaginur ini kisah kasih sayang. Kena pergi menontonnya dengan insan yang tersayang, lagi feel.


Muzik lagu tu memainkan peranan penting. Lagu OST bertajuk Hasrat “Teriaklah…berhentilah berharap. Teruskan hidupmu, ku ingin pulang”

@amirjaharimuzik

Pernah tak korang rasa tak mampu untuk luahkan apa-apa walaupun sebenarnya ada peluang untuk meluah?

♬ Hasrat (OST Imaginur) – Amir Jahari
Lagu OST oleh Amir Jahari

Recommend untuk tonton tak?

Pergi.
Kita akan rasa wow hebatnya filem Malaysia! Atau itu Cik Min yang rasa. Korang setuju kan? Tulis kat komen ya!

Penafian
Pengendali web tidak bertanggungjawab terhadap komen atau catatan pengirim dalam ruangan ulasan laman ini. Komen atau catatan yang tertera adalah tanggungjawab pengirim sepenuhnya.

Lebih banyak artikel menarik di CeritaMalaysia.

Trend, Travel dan Filem

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *