Tarantula X – Curang, Skandal, Khianat, Misteri Pembunuhan & Penuh Kejutan Kini di Astro First

15/12/2021 by No Comments

CURANG, SKANDAL, KHIANAT, MISTERI PEMBUNUHAN & PENUH KEJUTAN DALAM FILEM ‘TARANTULA X’ DI ASTRO FIRST

Gandingan Hebat Vanida Imran, Adlin Aman Ramlie, Eman Manan, Namron, Mona Allen.

Kuala Lumpur, 13 Disember 2021 – Tiga sahabat, dua keluarga, berantakan kerana seorang perempuan penggoda. Terbaru Astro First menampilkan sebuah filem suspen thriller penuh dengan plot dramatik dan konflik persahabatan, curang, skandal, tipu daya, dendam yang berakhir dengan satu tragedi, TARANTULA X, bermula 16 Disember ini, di Pawagam Rumah Anda, Astro First, saluran 480.

Tarantula X: Barisan Pelakon Terbaik Tanah Air

tarantula x

Menariknya, filem ini menghimpunkan barisan pelakon hebat seperti Vanida Imran, Adlin Aman Ramlie, pelakon legenda, Eman Manan, Namron, Mona Allen, Marissa Yasmin, Rashid Salleh, Jasper Supayah dan penampilan istimewa Datuk Yusof Haslam serta Adeline Tsen. Keserasian antara barisan pelakon memang tidak dapat dinafikan lagi, setiap emosi dan gerak-geri yang ditonjolkan menerusi setiap watak bakal membuatkan penonton terus berteka-teki dengan mainan psikologi sehingga penghujung cerita.

Menerusi watak ASP. Anuar, ia menyaksikan kali kedua pelakon Eman Manan menjayakan watak sebagai polis. Manakala, Mona Allen tonjolkan sisi berbezanya melalui watak Shima dengan karakter seorang yang materialistik dan penggoda. Adlin Aman Ramlie sebagai Anas yang curang terhadap isterinya yang sedang sarat hamil sembilan bulan, Liza (Marissa Yasmin). Vanida Imran (Ayu) dan Namron (Adam) digandingkan sebagai pasangan suami isteri yang dilanda masalah rumahtangga. Menurut Namron, ini adalah kali ketiga dia bekerjasama dengan idolanya, Eman Manan dan berasa sangat teruja.

Penerbit dan Produksi

tarantula x

Filem Tarantula X adalah terbitan produksi yang menghasilkan drama-drama siri popular lewat 90an seperti Cinderella, Romeo & Juliet, Salam Taj Mahal, Cinta Antara Benua iaitu Kuasatek Pictures. Manakala idea asal, skrip dan lakon layar adalah hasil taruhan oleh penerbit yang cukup disegani dalam industri seni, Mohd Noor Kadir.

Penerbit, idea asal dan penulis skrip Tarantula X, Mohd Noor Kadir berkata, “Konsep filem Tarantula X merupakan inspirasi daripada telefilem Tarantula bahagian 1 dan bahagian 2 dua puluh tahun dahulu, cuma barisan pelakon dan pemain wataknya kali ini adalah berbeza. Malah jalan ceritanya juga dikembangkan serta diperkemaskan lagi mengikut peredaran masa kini agar ia releven untuk tontonan sekarang. Kami percaya konflik yang ditonjolkan mampu mengajak penonton untuk turut sama ikuti siri penyiasatan ASP. Anuar sehingga akhir bagi mengetahui siapakah di sebalik dalang dalam filem ini. Sementara itu, kami juga rasa amat bertuah kerana mendapat kerjasama daripada pelakon-pelakon handalan tanah air dalam menjayakan filem ini. Kami harap Tarantula X menerima sokongan positif dan mampu menambat hati penonton setia karya tempatan.” Katanya lagi, terbitan Kuasatek tidak dilahirkan setiap hari, biarlah karyanya sendiri yang berbicara.

Astro Shaw

Naib Presiden, Perniagaan Melayu Nusantara & Ketua Astro Shaw, Raja Jastina Raja Arshad pula menyatakan, “Kami rasa amat berbesar hati berpeluang dapat bekerjasama dengan salah satu produksi yang banyak menghasilkan naskhah-naskhah yang telah mencetus fenomena tersendiri sehingga masih diingati dalam kalangan penonton sehingga kini. Bagi filem Tarantula X, setiap babak saling berkait dan menyentuh emosi. Dari plot permulaan yang penuh konflik, kemudian ke plot pembunuhan, diikuti dengan elemen suspen mencari kebenaran sehingga plot seterusnya, semuanya telah disusun kemas oleh tenaga produksi. Kami berharap dengan mutu cerita dan gaya persembahan yang berbeza dapat memberi kepuasan kepada penonton yang melanggan filem ini.”

Tarantula X bukan sekadar filem dengan nilai hiburan semata-mata, tetapi turut diselitkan mesej positif seperti keharmonian, kesefahaman yang perlu ada dalam setiap hubungan dan persahabatan, serta kesan dari perbuatan yang boleh menjerat diri sendiri.

Tarantula X: Sinopsis

tarantula x

Filem ini mengisahkan tentang perempuan mata duitan, Shima (Mona Allen) yang suka menjalin hubungan sulit dengan lelaki kaya termasuk suami rakan-rakannya, Ayu (Vanida Imran) dan Liza (Marissa Yasmin). Apabila Adam (Namron) iaitu suami Ayu menjadi lumpuh dan berkerusi roda akibat serangan jantung, Shima beralih arah kepada suami Liza, Anas (Adlin Aman Ramlie). Sebagai sahabat baik kepada Adam dan Anas, Amir yang masih bujang (Rashid Salleh) mendamaikan mereka tetapi gagal. Tanpa pengetahuan Anas, isterinya cuba menjodohkan Amir dengan Shima. Namun Shima menolak dan menghina Amir.

Modus-operandi Shima adalah mengambil “selfie” bersama pasangannya di atas katil lalu foto-foto tersebut dijadikan senjata untuk peras ugut mereka bagi mendapat wang yang dapat menampung kehidupan mewahnya. Apabila Anas ingin memutuskan hubungan, Shima mengugut untuk sebarkan gambar dan menuntut RM1 juta, dan itu mencetus kemarahan Anas.

Apabila Shima dijumpai mati dibunuh, penyiasatan yang diketuai ASP. Anuar bermula. Sebagai saksi utama, Ain iaitu adik angkat yang tinggal bersama Shima juga tersenarai sebagai suspek pembunuhan termasuk Anas, Ayu, Amir dan Adam. Setiap mereka mempunyai asas dan sebab untuk melakukan pembunuhan berikut. Teka-teki motif dan suspek dibawa hinggalah ke babak terakhir untuk membongkar misteri pembunuh sebenar Shima.

Jangan lupa saksikan filem suspen thriller, Tarantula X yang akan berada di Pawagam Rumah Anda, Astro First bermula 16 Disember 2021. Untuk melanggan sila ke saluran 480 atau anda juga boleh strim di Astro Go atau On Demand. Dengan hanya RM15, anda boleh menonton selama 48 jam (2 hari) secara berulang-ulang. Ikuti info dan klip-klip menarik tentang filem ini menerusi akaun Instagram, Facebook, Twitter Astro Shaw.


Penafian

Pengendali web tidak bertanggungjawab terhadap komen atau catatan pengirim dalam ruangan ulasan laman ini. Komen atau catatan yang tertera adalah tanggungjawab pengirim sepenuhnya.

Lebih banyak artikel menarik di CeritaMalaysia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *