Peguam Siti Bainun Tarik Diri #JusticeForBella

24/01/2023 by No Comments

Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) yang membenarkan operasi Rumah Bonda walaupun tidak berdaftar dengan agensi itu perlu terlibat sepenuhnya dalam siasatan kes penderaan membabitkan Bella, kanak-kanak sindrom down. Itulah permulaan kisah kesemua sepuluh peguam Siti Bainun tarik diri daripada kes itu.

Che Asmah yang juga Ketua Pejuanita Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) menjawab kenyataan JKM itu, “Apakah asas JKM memberi kebenaran kepada Siti Bainun untuk menjaga Bella? Saya yakin pihak JKM hanya akan menyerahkan (penjagaan) kepada mereka yang layak selepas menyemak latar belakang individu itu.”

Siti Bainun Sebak, Semua Peguam Tarik Diri

KUALA LUMPUR, 17 JAN: Dalam tindakan membela diri terhadap dakwaan meninggalkan dan mendera Bella, seorang remaja perempuan sindrom Down, dua lagi peguam Siti Bainun Ahd Razali meletak jawatan daripada kes itu. Mereka ialah Nurul Hafidzah Hassan dan Asiah Abd Jalil.

Semalam, tiga peguam daripada pelbagai firma guaman—A’minahtul Mardiah Md Nor, Mohammad Farhan Maaruf, dan Nur Ellena Mohamed Razif—peguam Siti Bainun tarik diri, menyebabkan defendan tanpa peguam bela buat masa ini.

Siti Bainun di Arah untuk Mencari Peguam Baru

Hakim Izralizam Sanusi dari Mahkamah Sesyen memaklumkan Siti Bainun pada sesi hari ini bahawa mahkamah telah menerima pemberitahuan dua peguam Siti Bainun tarik diri yang dikemukakan oleh Nurul Hafidzah dan Asiah semalam.

“Saya mendapat makluman malam semalam kira-kira pukul sembilan. Anda mesti memilih peguam baharu secepat mungkin selepas saya memberikan tarikh akhir kepada anda. Anda boleh memfailkan aduan dengan Majlis Peguam Malaysia jika anda kecewa dan tidak berpuas hati dengan peguam.”

“Sekarang anda sendiri dan tanpa perwakilan, saya boleh menilai keadaan. Saya tidak kisah jika peguam menarik diri,” jawabnya, dan Siti Bainun kelihatan beremosi sambil mengesat air matanya sebagai tindak balas kepada perletakan jawatan dua lagi peguamnya.

Izralizam turut mengesyorkan Siti Bainun mendapatkan peguam baharu kerana walaupun dia berhak mewakili dirinya, dia mesti mengikut peraturan, peraturan dan garis panduan mahkamah agar kes itu berjalan lancar.

Mahkamah menyatakan, “Jika peguam masih tidak ditugaskan, saya perlu mengendalikan kes itu tanpa peguam.” Siti Bainun bagaimanapun menegaskan telah menyerahkan borang kepada Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan dan akan mendapatkan peguam lain.

Penjadualan Semula Tarikh Perbicaraan Mahkamah

Oleh itu mahkamah telah membatalkan tarikh yang dijadualkan sebelum ini, bermula esok hingga Jumaat dan menjadualkan semula prosedur mempertahankan diri pada 26 dan 27 Januari.

Izralizam memutuskan Siti Bainun mesti membela diri terhadap kedua-dua dakwaan pada 24 November tahun lepas selepas membuat kesimpulan bahawa pihak pendakwaan telah mewujudkan kes prima facie terhadapnya.

Siti Bainun didakwa mendera dan mengabaikan mangsa berusia 13 tahun di sebuah kondo di Wangsa Maju antara Februari dan Jun 2021, mengakibatkan kecederaan fizikal dan psikologi kepada remaja itu.

Dia didakwa melanggar Akta Kanak-Kanak 2001 Seksyen 31(1)(a), yang jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara maksimum 20 tahun, denda RM50,000, atau kedua-duanya sekali.

Setakat ini dahulu perkongsian Cik Min tentang “Peguam Siti Bainun Tarik Diri” pada kali ini. Untuk dapatkan lebih banyak artikel menarik, anda boleh layari laman portal Cerita Malaysia.


Penafian: Pengendali web tidak bertanggungjawab terhadap komen atau catatan pengirim dalam ruangan ulasan laman ini. Komen atau catatan adalah tanggungjawab pengirim sepenuhnya.

Trend, Travel dan Filem.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *